YÖRÜK MUTFAK KÜLTÜRÜ ALANYA YÖRÜKLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA
Kategori
Stok Kodu
ADJKLP29
Yazar
Öğr. Gör. Alparslan Mustafa Tuncer, Doç. Dr. Meral Yılmaz
Yayın Yılı
2023
Baskı No
1
Boyut
16 x 24
Sayfa Sayısı
134
Kâğıt Türü
2. Hamur
Barkod
9786052548561
Örnek
Gönderilmez
Fiyat
110,00 TL + KDV
%15
110,00 TL
93,50 TL
Orta Asya’da yaşayan Türklerin kuraklık ve toprakların elverişsizliği, nüfusun kalabalık olması, otlakların ve tarımın sınırlı olması nedeniyle göçebe yaşam sürdükleri bilinmektedir. Yörükler, göç ettikleri yerlerde yetişen bitki ve hayvanlardan yararlanarak yemekler yapmalarının yanı sıra gıda sıkıntısının yaşandığı zamanlarda var olan besinleri işleyerek çeşitli şekillerde saklamayı öğrenmişlerdir. Anadolu ya birçok farklı bölgeden göç etmiş Yörük toplulukları bulunmaktadır. Bu topluluklardan bir tanesi de Konya'nın Antalya sınırlarındaki yaylalarda koyun ve keçi sürüleri besleyen ve obalar halinde yaşayan Türkmen Yörükleri gün geçtikçe artan nüfusu ve sürüleri nedeniyle çevreye yayılmaya başlamışlardır. Obaların ve sürülerin genişlemesiyle soğuk kış şartlarından dolayı Alanya bölgesine yurt edinmişlerdir. Bu kitapta Alanya Yörüklerinin yemek kültürü ve bu kültüre ait pişirme ve saklama yöntemleri, mutfakta kullanılan araç gereçler, bayramlar da ve dini ritüellerde yapılan yöresel lezzetlerin tanıtılması amaçlanmıştır. Bunun yanında unutulmaya yüz tutmuş Alanya kültürüne ait yöresel yemeklerin tespiti yapılarak gelecek nesillere aktarılması amaçlanmıştır.