YEMEĞİN KÜLTÜREL TEMELLERİ
Kategori
Stok Kodu
BEJRUY18
Editör
Doç. Dr. Mustafa Aksoy, Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Çekiç, Dr. Gül Seçil Tahmaz
Yayın Yılı
2022
Baskı No
1
Boyut
16 x 24
Sayfa Sayısı
252
Kâğıt Türü
2. Hamur
Barkod
9786052547052
Örnek
Gönderilmez
Fiyat
80,00 TL + KDV
%15
100,00 TL
85,00 TL
Yemek, fiziki varlığının yanı sıra toplumların yaşayış ve düşünüş tarzlarını yansıtan sosyal bir göstergedir. Kutsal olduğu düşünülen kavramlardan bireylerin toplumsal yapıda işgal ettikleri yere kadar birçok unsuru yansıtan bu gösterge, toplumların kültürel kodlarını da bünyelerinde taşımaktadır. Söz konusu kodların doğru bir şekilde çözümlenmesi ve anlamlandırılması ise toplumları tanıma, iç dünyalarını anlama, sosyal hassasiyetlerini kavrama ve mukayese yapabilme noktasında önemli bir rol oynamaktadır.
Bu kitap yemek ve kültür kavramları arasındaki ilişkiyi farklı boyutlarıyla ele almak ve söz konusu kültürel kodların yoğun olarak hissedildiği bazı noktalara ışık tutmak için hazırlanmıştır. İlişkisel bütünlük gözetilerek tasarlanan kitapta yemeğin kültürel temelleri ile ilişkilendirilen on iki bölüm bulunmaktadır. Söz konusu bölümler belirlenirken yemek ve kültür kavramlarını konu alan çalışmalar göz önünde bulundurulmuş ve literatürde ihmal edildiği düşünülen noktalara odaklanılmıştır. Bu bağlamda bölümlerde cinsiyet, statü, din, sanat, mitoloji, coğrafya, göç, kıtlık, tarih, lezzet algısı ve tekno kültür kavramları ile yemek arasındaki ilişkiye yönelik tespitlere yer verilmiştir.