
GİRESUN’UN MUTFAK MİRASI: KIŞI BEKLEYEN LEZZETLER
Kategori
Stok Kodu
PH8YAK1NW2
Yazar
Kerem Çırak, Zekeriya Karakayalı, Bayram Kanca
Yayın Yılı
2024
Baskı No
1
Boyut
14,5x21,5
Sayfa Sayısı
242
Kâğıt Türü
2. Hamur
Barkod
9786255532084
Örnek
Gönderilmez
Fiyat
200,00 TL + KDV
%15
200,00 TL
170,00 TL
Böyle bir coğrafyada hayatını sürdüren Giresunlu hemşerilerimiz kışı sağlıklı bir şekilde atlatabilmek adına çeşitli yöntemler kullanarak yaz aylarında ürettiği sebze, meyve gibi ürünleri saklamış ve ihtiyaç duyduğu zamanlarda kullanabilmiştir. Çocukluk yıllarımızda hasat sonunda fırınların yakıldığını, mısır, elma, armut, fasulye gibi sebze ve meyvelerin kurutulduğunu halen hatırlıyoruz. Kurutulan bu sebze ve meyveler kışın çeşitli şekillerde değerlendirilerek sofraları süslerdi. Fasulye kurusu çorbası, kuru elma hoşafı ve mısır ekmeğinin tadı hala damaklarımızda. Özellikle oldukça büyük kiraz ağaçlarından toplanan farklı cins kirazların tuzlanması ve kışın tereyağı ve soğanla kavrulmasının tadına doyum olmazdı. Bunun yanında balık denilince akla ilk gelen hamsinin kıyıya vurması neticesinde toplanan ve tenekelere tuzlanan tuzlu hamsinin kışın pişirilmesi ayrı bir heyecan uyandırırdı. Giresun’umuza ait olduğunu sandığım kabalak tuzlusu, taflan tuzlusu, dibleler, her ramazan girişinde hazırlanan kuru yufkalar gibi lezzetler yöremizin ilgi çeken ürünleri olarak dikkati çekmektedir.