YENİ
GASTRONOMİDEN(1800) GASTRONOMİ TURİZMİNE(20∞)
Kategori
Stok Kodu
PB1EHKUTWH
Yazar
Doç. Dr. Merve Işkın, Prof. Dr. Mehmet Sarıışık
Yayın Yılı
2024
Baskı No
1
Boyut
16x24
Sayfa Sayısı
288
Kâğıt Türü
2. Hamur
Barkod
9786052549186
Örnek
Gönderilmez
Fiyat
250,00 TL + KDV
%15
250,00 TL
212,50 TL
Gastronominin ve yeme içmenin fiziksel bir gereksinimden turistleri etkileyerek o destinasyona talep yaratacak boyuta ulaşması büyük olasılıkla 20-30 yıl önce kimsenin aklından geçmiyordu. 1990’larda Avrupa’da, 2000’li yıllardan itibaren ise Türkiye’de başlayan gastronomi akımı geleceği öngörülemez biçimde bir hızla yol almaya devam ediyor. Turizm talebini yaratacak çekiciliklere sahip olmayan ya da bu kaynakları sınırlı olan çekim merkezleri haklı olarak rotasını gastronomiye çevirmiş durumdadır. Gastronomiyi turizm amaçlı kullanmak sadece turistleri çekmek için değil aynı zamanda sahip oldukları somut olmayan kültürel varlıkları sürdürülebilir kılmanın da yolunu açmıştır. Yerel ürünlerin yöresel yemeklere dönüştürülmesi bir bakıma bölgedeki tüm paydaşların da ayakta kalmasının en büyük destekçisi durumundadır.
Çok yönlü disipline sahip olan gastronomi biliminin en sıkı bağlantısının turizm olduğu gerçeği yadsınamaz. Bu açıdan bakıldığında gastronominin turizm odaklı ele alınması aynı zamanda sahip olunan diğer çekiciliklerin de pazarlanmasına ve bölgenin tanınırlığına önemli katkılar sunacağı söylenebilir.
Yaklaşık 1800’lü yıllarla kullanılmaya başlanan “gastronomi” kavramının 2000’li yıllarda gastronomi turizmine devşirmesi ve ülkelerin bu yöndeki çalışmalarına gelecekte de devam edeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Önceleri kale, deniz, ibadethane ve diğer çekicilikler önünde yapılan paylaşımların yemekler ve içeceklerle verilen pozlara dönüşümü bu durumu kanıtlar niteliktedir. Bu eserle gastronominin yeme içme noktasından turizme uzanan yol haritası okuyucularıyla paylaşılmaya çalışılmıştır.