FARKLI DİSİPLİNLER ÇERÇEVESİNDE SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ‘TÜRKİYE ÖRNEĞİ’
Kategori
Stok Kodu
DHJKMU59
Editör
Doç. Dr. Nurdan Kuşat, Dr. Öğr. Üyesi Mete Kuşat
Yayın Yılı
2022
Baskı No
1
Boyut
16 x 24
Sayfa Sayısı
118
Kâğıt Türü
2. Hamur
Barkod
9786052546185
Örnek
Gönderilmez
Fiyat
100,00 TL + KDV
%15
100,00 TL
85,00 TL
Su ürünleri gıda tüketim zinciri içerisinde yer alan önemli bir besin kaynağıdır. Sektör ürünleri büyümeyi, gelişmeyi kolaylaştırarak kemik gelişimine yardımcı olan Omega 3, kalsiyum, demir, fosfor, iyot ve vitamin yönünden zengin besinlerdir. Bu besinler merkezi sinir sisteminin gelişimine yardım ederek; zihinsel sağlığı, öğrenme becerisini, beyin gelişimini, algı ve dikkat yetisini de destekler. Fakat FAO’nun 2020 yılında yayınladığı raporda; dünya toplam balık tüketimi yıllık ortalama artış oranının % 3,1 ve yıllık nüfus artış oranının % 1,6 olduğu belirtilmektedir. Bu da bize küresel balık tüketimindeki artışın, dünya nüfus artışından çok daha fazla olduğunu göstermektedir.
Birleşmiş Milletler, ‘Sürdürülebilir Kalkınma için Küresel Hedefler’ başlığı altında 17 hedef belirlemiştir. Bu hedeflerden bir tanesi de ‘Sudaki Yaşamın Sürdürülebilirliği’dir. Günümüzde üç milyardan fazla insanın geçimini su ürünleri avcılığı ve yetiştiriciliği yoluyla elde ettiği ve bu çerçevede deniz ve kıyılardaki biyo-çeşitliliğe bağımlı oldukları tahmin edilmektedir. Ayrıca dünya balık stoğunun %30’unun aşırı kullanım nedeniyle sürdürülebilirlik sağlayacak ürün potansiyelinin altına indiği de bilinmektedir.
Bu açıklamalardan da anlaşılacağı üzere dünya nüfusunun beslenmesinde oldukça önemli bir yeri olan su ürünlerinin sürdürülebilirliği konusu oldukça tartışmalıdır. Bu kitap ile farklı disiplinlere ait akademisyenlerin ortak bir platformda buluşması sağlanarak, su ürünleri sektörünün sürdürülebilirliği farklı açılardan değerlendirilmeye çalışılmıştır.